Eläinten kuvaaminen

Valokuvaus on suosittu harrastus ja yhä useampi tavallinenkin sunnuntaikuvaaja haluaa käyttää aikaa ja rahaa mahdollisimman hyvien kuvien saamiseen. Koska valokuvan julkaiseminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on niin helppoa, on kynnys valokuvaamiseenkin madaltunut. Myös filmikameroiden korvautuminen digitaalisilla on varmasti ollut osaltaan vaikuttamassa tähän, sillä digikameran käyttöaikaa rajoittaa filmin pituuden sijasta käytännössä vain akun kesto.Luonto ja erityisesti eläimet ovat hyviä ja mielenkiintoisia kuvauskohteita niin valokuvausharrastusta aloittelevalle kuin konkarillekin. Jos on kiinnostunut eläinkuvauksesta, on kuvausmahdollisuuksia hyvin paljon. Voi matkustaa kauaskin kuvaamaan eksoottisia eläimiä tai sitten kuvata vaikkapa takapihalla asustavaa oravaa. Oli valinta kumpi tahansa, tai jotain näiden väliltä, tarvitaan eläinten valokuvaamiseen aina riittävästi kärsivällisyyttä. Parhaimpia eläinkuvia varten on voitu tarkkailla villieläinlaumaa jopa viikkojen ajan!

Eläinkuvien käyttö

Kun eläimestä on saatu napattua vaikuttava kuva, voi sen tallentaa omaan kotialbumiin tai jakaa sosiaalisessa mediassa, mutta ammattikuvaajien eläinkuvia on toki löydettävissä niin painetuista lehdistä kuin internetistäkin. Internetissä kuvia käytetään usein markkinointikäytössä. Yksi esimerkki tästä on yhdysvaltalaisen mediatalo MGM:n logo, jossa karjuu kunnioitusta herättävä leijona. Tämä logo on jo niin ikoninen, että sen tunnistavat varmasti monet. Vähemmän tunnettuna esimerkkinä voidaan käyttää vaikkapa Kolikkopeli Owl Eyesin tunnuskuvaa, jossa katsojaa tuijottaa herkeämättä mystinen pöllö.

Kuvauskohteet

Tottelevaista koiraa voi ohjata valokuvauskohteena toki jonkin verran, mutta jos aikoo kuvata villieläimiä, voi halutunlaista kuvaa joutua odottamaan kauankin. Tosin kärsivällinen odotus, oikea ajoitus ja valokuvaajan hyvät taidot mahdollistavat pysäyttävien valokuvien ottamisen villieläimistä. Kannattaa myös muistaa, ettei valokuvaaja saa häiritä eläimen normaalia elämää, joten varovaisuus ja rauhallisuus on pidettävä takaraivossa.

Kalusto

Eläimiä valokuvatessa on tärkeää tietysti päästä lähelle niitä. Erityisesti villieläimien kohdalla se ei välttämättä onnistu vain kävelemällä eläinlauman viereen ja alkamalla kuvata, vaan on oltava oikeanlaiset välineet. Kameran objektiivilla voi tällaisissa tilanteissa olla ratkaiseva merkitys. Objektiivin valintaan vaikuttaa kameran runko, eli ennen uuden objektiivin hankkimista kannattaa selvittää kuinka se istuu olemassa olevaan kameran runkoon. Pienempikennoisella kameralla esimerkiksi polttoväli kertautuu, jolloin eläimestä saadaan paras kuva kun objektiivi on maltillisen mittainen. Pienikennoisia kameroita ovat yleensä ei-ammattikäyttöön tarkoitetut kamerat ja esimerkiksi puhelinten kamerat. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa digitaalijärjestelmäkameroissa kenno alkaa olla jo niin suuri, että pitkää objektiivia tarvitaan erityisesti hyvän eläinkuvan saamiseksi.

Alkuun harrastuksessa

Jos eläinten valokuvaaminen kiinnostaa, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla. Vaikka ammattilaiseksi ei päätyisikään, saa siitä mukavan harrastuksen. Alkuun pääsee toimivalla kameralla, jolla on mahdollista päästä lähelle kuvattavaa, sekä aimo annoksella kärsivällisyyttä.

About

View all posts by